Genom det mobila bredbandet kan du surfa fritt från din mobiltelefon, dator eller surfplatta. Surfandet kan ske överallt, och du är inte låst till någon särskild plats. Men om man vill dela sin anslutning, kanske till resten av hushållet, krävs en router. Vi har testat de bästa alternativen på marknaden & vi har ett resultat.

Bäst i test – Routers för (4G) mobilt bredband:

1. Netgear Nighthawk M1 (Bärbar)
”4g router sim kort – bäst i test”

24 h batteritid
LTE Cat. 16 (1 Gb/s)

På första plats över de bästa routers för ditt mobila bredband finner vi Netgear Nighthawk M1, som är en laddbar 4G-router med inbyggt modem som har stöd för upp till 1 Gb/s (LTE Cat. 16).

Denna 4G-router använder sig av dual-band-teknik, vilket innebär höga hastigheter (upp till 867 Mb/s på 5 GHz-bandet och 300 Mb/s på 2,4 GHz-bandet).

Dessutom finner vi ett inbyggt dedikerat stöd för Netgear Arlo Pro 2-kameror för att smidigt kunna ha med sig övervakningskameror var man än går.

2. TP-link Archer MR400 4G-router
”Bästa 4g router med inbyggt modem”

Wireless AC
Stöd för 8 olika 4G-band

TP-link Archer MR400 är den mest prisvärda routern för ditt mobila bredband just nu. Detta är en router med 4g samt inbyggt modem som har stöd för upp till 150 Mb/s (LTE Cat. 4). Sim-kortet (Micro-Sim) placerar direkt i routern som levereras förkonfigurerad och redo att användas.

Denna 4g-router är utrustad med fyra nätverksportar (100 Mb/s, UTP), två externa 4G-antenner och tre inbyggda wifi-antenner för trådlösa hastigheter på upp till 1167 Mb/s (867 Mb/s på 5 GHz-bandet och 300 Mb/s på 2,4 GHz-bandet).

En av nätverksportarna kan omvandlas till Wan-port för anslutning av fast internetuppkoppling.

3. TP-link Archer MR200 4G-router med modem
”Billig – 4g router test”

Utbytbara 4G-antenner
Cat. 4 (150 Mb/s)

Nummer tre på vår bäst i test lista finner vi TP-link Archer MR200 som är en prisvärd 4G-router med inbyggt modem som har stöd för upp till 150 Mb/s (LTE Cat. 4).

Du placerar Sim-kortet direkt i routern som levereras förkonfigurerad och redo att användas.

Förutom detta, är denna mobil-router utrustad med fyra nätverksportar (100 Mb/s, UTP), två externa 4G-antenner och inbyggda wifi-antenner för trådlösa hastigheter på upp till 733 Mb/s (433 Mb/s på 5 GHz-bandet och 300 Mb/s på 2,4 GHz-bandet).

En av nätverksportarna kan omvandlas till Wan-port för anslutning av fast internetuppkoppling.

4. D-link DWR-953 – Router för mobilt bredband

Utbytbara antenner (4G)
Auto-failover via Wan

D-link DWR-953 kom på plats 4 i vårt stora bäst i test över router för mobilt bredband. Detta är en 4G-router med inbyggt modem som har stöd för upp till 150 Mb/s. Denna sätts direkt i routern som levereras helt redo att användas.

Denna 4G-router är därutöver utrustad med en Wan-port för fast internet, fyra nätverksportar (1 Gb/s, UTP) och två externa 4G-antenner. Vilket innebär att du har flera valmöjligheter.

Vi finner även stöd för Auto-failover som ser till att internetanslutning förblir konstant även om den fasta anslutningen bryts.

5. TP-link M7200 mobilrouter

Batteritid som räcker i 8 timmar
Enkel installation

På plats fem finner vi TP-link M7200 som är din portabla partner på resan. Sätt i ett olåst SIM-kort med 4G och dela din internetuppkoppling trådlöst. Fungerar lika bra i bilen som i tältet.

🔥 Testade 4G-routers:5 st mobil routers är testade.
▶️ Billigaste mobilrouter:Det finns ett flertal billiga lösningar för 4-routers – den billigaste och mest prisvärda just nu är TP-link Archer MR400.
⚡ Bästa 4g-router:Just nu är routern Netgear Nighthawk M1 den bästa för 4g.
🌟 Bästa återförsäljare:Kjell & Company.

Vad är en router för mobilt bredband?

mobilt bredband router

En router för mobilt bredband är en trådlös enhet som är ansluten till mobilnätet. I regel är det 4G som används mest, men det finns även 3G-routers och kan betraktas som ett ganska vanligt alternativ. Parallellt finner vi även 5G, dock är detta ett mobilnät som fortfarande är under utveckling. Med mobilt bredband kan du ta med internet var du än är så länge du har mottagning med din valda operatör.

Du kan ansluta din mobil, dator eller varför inte surfplatta. Helt enkelt, en valfri enhet som har WiFi-anslutning. Därutöver kan flera personer dela internet via en mobil bredbandsrouter. Detta kan vara ett bra alternativ för dig som kanske inte har möjlighet att få bredband via fiber där du bor.

Vad krävs för att komma igång?

Det enda du behöver är ett mobilt bredband med antingen 3G eller 4G, samt router för mobilt bredband och enheter som kan ansluta till internet via wifi. 4G rekommenderas eftersom det är fjärde generationens mobilnätverk som är snabbt, mer pålitligt och passar flera personer eller de som strömmar mycket från internet.

Detta kan du förvänta dig av din 4g-router:

  • Med en router för mobilt bredband kan du nå internet via mobilnätet.
  • 4G används främst för mobilt bredband via en router.
  • Med en router för mobilt bredband kan du ansluta flera enheter samtidigt.
  • Mobilt bredband via en router är perfekt för din sommarstuga eller andra platser utan fiberbredband.
  • Mobilt bredband kan tas med utomlands inom EU utan roamingavgifter
  • Sverige har en av de lägsta kostnaderna för mobilt bredband via 4G.

Anslut flera enheter samtidigt

Det finns både bärbara och stationära routrar för mobilt bredband. Den bärbara kan vara användbar för en familj där mer än en enhet är vanligt. Mobiltelefoner har redan ett SIM-kort men en surfplatta eller dator kan behöva mobilt bredband.

När du reser, kanske till sommarstugan eller utomlands kan det vara mycket praktiskt att ta med en bärbar router till ditt mobila bredband. På grund av nya regler och lagar, kan du som EU-medborgare ta del av fri surf som vanligt utan extra roamingavgifter. Det betyder att du kan surfa för samma belopp som du betalade för i Sverige.

Om du köpt ett mobilt bredband med obegränsad surf, får du oftast ta del av en viss data när du surfar utanför Sverige men inom EU. Du får mängd gigabyte som du kan surfa med, beroende på vad du betalar för din prenumeration på ditt mobila bredband.

Du blir flexibel med en mobilrouter

Idag finns det bärbara mobilrouters som du enkelt kan ta med var som helst som är bra för alla människor som är i rörelse. Kort och gott kan man säga att du inte behöver inte vara bunden till en specifik plats där fiberbredband finns längre.

Med de nya uppdateringarna av 4G-nätverket kan du få upp till 1000 mbit / s vilket gäller för de flesta stationära enheter.  Dessa hastigheter räcker för en hel del filmer och spelande på nätet.

Tack vare Sveriges relativt stora och utvecklade 4G-nätverk är priserna för mobilt bredband lägre än resten av världen. Det är därför smart att investera i mobilt bredband, även för dem som är mycket i rörelse med sina datorer.

Vad är en 4G router?

I korthet kan det sägas att en router kopplar ihop flera datornätverk och förmedlar också datatrafik däremellan. En router ger också möjlighet att koppla upp flera enheter till ett och samma modem.

Dessutom finns det också routers som du kan sätta sim-kort i och som därmed även kan användas som en mobil nätverksuppkoppling. Det är en otroligt smart funktion som ofta finns i en modern router.

4g router test

Innan man bestämmer sig för att köpa en ny 4G-router kan det givetvis vara bra att läsa igenom tester och omdömen på internet först. På den här webbplatsen finner du en samlad information över våra tester ihop med rekommendationer. Vi genomför nya och mer omfattande tester hela tiden, vilket innebär att om du köper en mobil router genom oss kan du räkna med att den är manuellt testad!

När vi genomför dessa tester brukar vi titta på främst tre saker: prestanda, användarvänlighet och räckvidd. Dessa tre faktorer har nämligen visats sig vara vitala för många användare då man helt enkelt vill ha en krångelfri router som gör sitt jobb; utan några konstigheter.

Testpanelens resultat – Netgear Nighthawk M1 – bäst i test

Vår vinnare i bäst i test: Netgear Nighthawk M1 är ett utmärkt val för den som vill ha en bra router hemma. Den är kraftfull och fungerar därför med upp till 64 enheter. Modellen är av typen mobilt bredband router, vilket innebär att det därför bara är att sätta i sim-kortet om du vill ha den med dig på resan eller varför inte till sommarstället som en 4G dongel.

Hur du använder en 4G router

Numera är det vanligtvis otroligt lätt att använda en router med 4G. Uppkopplingen sker i några få steg, även på de mer avancerade och tillika kraftfulla varianterna. Hemmavid kopplar du in din router i modemet eller direkt i väggen om du har fibernät. Är det en mobil router lägger du istället in ett simkort för mobilsurf och tar sedan routern med dig. Här måste du förstås även vara säker på att din router inte kräver elanslutning för att fungera, utan har ett eget batteri.